Nedeljska obvestila

-Hvala v imenu naših misijonarjev za darove, ki ste jih namenili za akcijo MIVA 2021 (nakup novih vozil v misijonskih deželah).

 

-ZAOBLJUBLJENA MAŠA PROTI KOLERI: v soboto, 24.7. bo ob 9.00 sveta maša za soseski Vrh in Podgora na Križni Gori. Vabljeni!

 

-BLAGOSLOV OBNOVITVENIH DEL TER ŽEGNANJE V PUDOBU: V nedeljo, 25.7. na god svetega Jakoba starejšega, bo soseska v Pudobu obhajala žegnanjsko sveto mašo. Letos bo za soseski Pudob in Iga vas še posebno slovesno saj bomo na začetku svete maše blagoslovili novo streho  ter obnovitvena dela na fasadi zvonika in na cerkveni ladji. Slovesno somaševanje z blagoslovom, bo vodil naš bivši župnik, g. Boštjan Modic. Sveta maša bo potekala zunaj, zato vaščane obeh sosesk prosim za pomoč pri pripravi slovesnosti. Za informacije glede organizacije se obrnite na ključarja Marjana Lekšana ali na predsednika vaških odborov Pudob in Iga vas. Ta dan ob 10.00 izjemoma ne bo svete maše v Starem trgu. Lepo vabljeni!

Aktualna obvestila

4. julij 2021

ORATORIJ 2021: jutri, v ponedeljek, 5.7. začenjamo s poletnim oratorijem v Starem trgu. Prijavilo se je 80 otrok ter 38 animatorjev. Čez teden bomo poleg petja, iger, katehez in delavnic spoznavali mladega blaženega Carla Acutisa. V času oratorijskega programa bomo nadpovprečno trošili naše moči, zato se priporočamo za kakšno sadje, pecivo ali obložene kruhke (to bo naša malica). Vse to lahko vsak dan med 8.30 in 9.00 oddate v župnišče na zadnjem vhodu. Najlepša hvala za pomoč! Oratorij bomo sklenili v petek, 9.7. ob 19.00 s sveto mašo. Večja druženja in zlasti pogostitve so v večjem številu še vedno omejene, oz. prepovedane, zato zaključni piknik odpade! Otroci bodo po maši prevzeli izdelke, ki jih bodo napravili na delavnicah. Letošnji oratorijski lik je res nekaj posebnega. Otroci in mladi bodo odkrili njihovega vrstnika, ki je še pred kratkim živel med nami (umrl je leta 2006) in bil lani, 10.10.2020 razglašen za blaženega. Vedoželjen in izredno inteligenten je smisel svojega življenja odkril v prijateljstvu z Jezusom. Zlasti se je čudil skrivnostni Gospodovi navzočnosti pod podobo kruha in vina. Raziskoval je evharistične čudeže in napravil spletno razstavo. To je bil za dečka velik podvig, saj je bil svetovni splet takrat še v povojih. Bl. Carlo, poživi našo vero v Jezusovo navzočnost pod podobo kruha in vina!

NEDELJSKE MAŠE: Od nedelje, 11. julija bodo v Starem trgu dve sveti maši: ob 7.00 in ob 10.00h. Tisti, ki ste do sedaj prihajali ob 7.00 in ob 8.00 pridite zjutraj, ostali pa ob 10.00. V cerkvi je še naprej obvezno nošenje zaščitne maske. Bralci beril med branjem berejo brez maske. Maša v Babnem Polju je ob 8.30h


ZLATOMAŠNIK BOD' POZDRAVLJEN: v župniji Kopanj, kjer deluje naš bivši župnik g. Janez Kebe, so tole pesem prepevali v nedeljo, 20. junija. Takrat je g. Janez daroval zlato mašo (50. obletnico mašništva). Gospoda Kebeta sem povabil v Loško dolino na god svetega Jakoba (25.7.), vendar je bil zaradi zdravstvenih težav primoran svojo udeležbo odkloniti. Želimo mu blagoslova in zdravja. Naj še dolgo ter goreče vodi zaupano mu Božje ljudstvo.

ŽEGNANJE V KOZARIŠČAH: dan pred godom svojega zavetnika, sv. Benedikta, v soboto, 10.7., bo soseska ob 17.30 obhajala žegnanjsko sveto mašo. Vabljeni!

ŽEGNANJE V ŠMARATI: v soboto, 17.7. po godu svoje zavetnice, sv. Marjete, bo soseska ob 17.30 obhajala žegnanjsko sveto mašo. Vabljeni!

KRIŠTOFOVA NEDELJA: v nedeljo, 18.7. bomo obhajali 34. Krištofovo nedeljo. Pod korom boste v nabiralnik lahko darovali za vozila naših misijonarjev. Po maši boste ob blagoslovu vozil prejeli nalepko MIVA. Hvala v imenu misijonarjev.

MAŠA V VRATIH bo za + župnika Janeza Voljča ter Franceta in Stankota v nedeljo, 18.7.ob 16.00. Mašo bo daroval rojak, g. dr. Simon Onušič. Vabljeni!

ZAOBLJUBLJENA MAŠA PROTI KOLERI: v soboto, 24.7. bo ob 9.00 sveta maša za soseski Vrh in Podgora na Križni Gori. Vabljeni!

BLAGOSLOV OBNOVITVENIH DEL TER ŽEGNANJE V PUDOBU: V nedeljo, 25.7. na god svetega Jakoba starejšega, bo soseska v Pudobu obhajala žegnanjsko sveto mašo. Letos bo za soseski Pudob in Iga vas še posebno slovesno saj bomo na začetku svete maše, blagoslovili obnovitvena dela na fasadi zvonika in cerkvene ladje. Slovesno somaševanje z blagoslovom bo vodil naš bivši župnik, g. Boštjan Modic. Sveta maša bo potekala zunaj, zato vaščane obeh sosesk prosim za pomoč pri pripravi slovesnosti. Lepo bi bilo, da za to priložnost vaščani napečete kaj peciva, da se po slovesnosti pod pudobsko lipo zadržimo ter ob klepetu nazdravimo. Nabirka pri maši bo namenjena pokritju dodatnih stroškov pri delih
v zvoniku. Ta dan ob 10.00 izjemoma ne bo svete maše v Starem trgu. Lepo vabljeni!

ŽEGNANJE PRI SVETI ANI: po godu svoje zavetnike, sv. Ane, bo soseska v soboto, 31.7. ob 17.30 obhajala žegnanjsko sveto mašo. Vabljeni!


V ponedeljek, 26.7. se bo začela delovna akcija za ureditev nove kurilnice. Kdor od mož ali fantov želi pomagati, naj se javi župniku. Najlepša hvala za pomoč!

 

6. JUNIJ 2021

NOVOSTI GLEDE OBISKA SVETE MAŠE:
Po novem je pri bogoslužju v cerkvah lahko zasedena polovica sedišč. Dovoljeno je tudi zborovsko petje.
NEDELJSKE MAŠE: Od nedelje, 13. junija bodo v Starem trgu tri svete maše: ob 7.00, 8.30 in ob 10.00h. Tisti, ki ste do sedaj prihajali ob 8.00 in 9.00, pridite ob 8.30. Prijave niso potrebne!
SVETE MAŠE NA PODRUŽNICAH: S ponedeljkom, 7. junija bomo začeli z bogoslužji na podružnicah. Do konca septembra bodo ob ponedeljkih in četrtkih svete maše na podružnicah, ta dan ne bo svete maše v farni cerkvi. V juniju začenjamo tudi z žegnanji. Mežnariji poskrbite za razkužilo za roke ob vstopu v cerkev. V cerkvi nosimo zaščitno masko in vzdržujemo medsebojno razdaljo (1,5m).
BABNO POLJE: v poletnem času bodo v Babnem Polju svete maše samo ob nedeljah ob 8.30. Prosim, da k bogoslužju prihajate samo farani Babnega Polja.
ZAKLJUČEK VEROUKA: v tem tednu (med 7. in 10. junijem) bodo vse veroučne skupine zaključile z veroukom. Otroci bodo prejeli zakrament svete spovedi ter spričevala. Prvi, drugi in deveti razred so z veroukom že zaključili.
POLETNI ORATORIJ 2021: Starše prosimo, če otroke prijavijo na poletni oratorij do petka, 11.junija. Prijavnice so v župnijski cerkvi ter na župnijski spletni strani. Oratorij bo potekal od ponedeljka, 5. julija in se zaključil v petek, 9. julija.
ŽEGNANJE NA OTOKU: po godu svojih zavetnikov, sv. Primoža in Felicijana, bomo v soboto, 12.6. ob 17.30 obhajali žegnanjsko sveto mašo na Otoku. Vabljeni!
ZLATA MAŠA: za nedeljo, 20. junija smo načrtovali zlato mašo bivšega župnika g. Kebeta. Slovesnost zaradi epidemioloških razmer odpade! Organizirali jo bomo, ko bodo razmere bolj sproščene.
ŽEGNANJE V LOŽU: letos bo žegnanje pri sv. Petru izjemoma pred godovnim dnevom svetega apostola (29.6.), saj na poznejši datum žegnanja ne moremo izpeljati. Žegnanjska sveta maša bo torej v soboto, 26. junija ob 17.30. Vabljeni!
PISMO ZAVEZE: Člani molitvene zveze Marije Romarice ste vsakega 18. v mesecu po sveti maši vabljeni k praznovanju Zaveze ljubezni.
PRENOVA V DUHU: Molitveno občestvo Prenove v Duhu bo zopet začelo s srečanji v kaplaniji. Srečanja potekajo vsako sredo po večerni sveti maši. Lepo vabljeni vsi stari in še posebno novi člani. Prvo srečanje bo v sredo, 9. junija.
1. PETEK: v petek, 2. julija bo župnik obiskal bolne in ostarele in jih prinesel Najsvetejše na dom. Kjer obiska duhovnika zaradi bolezni ali okužbe ne morete sprejeti, prej sporočite v župnišče.
ŽEGNANJE NA VRHU: na god svojega zavetnika, sv. Tomaža, bo soseska na Vrhu v soboto, 3.7. ob 17.30 obhajala žegnanjsko sveto mašo. Vabljeni!
HVALA skupini fantov in mož, ki so v zadnjem času večkrat priskočili na pomoč pri čiščenju župnijskega skednja. Z leti se je nabralo veliko odpadnega lesa, železa in ostale ropotije. V skednju bo nastal lep in bolj varen prostor, ki ga bomo uporabljali zlasti na poletnem oratoriju. Načrtujemo, da bomo v spodnji garaži skednja do oktobra uredili novo kurilnico na nov energent (lesni sekanci). V to investicijo smo primorani, saj je obstoječi ogrevalni sistem prešibak in se pogosto kvari. Vsi darovi, ki jih boste na različne načine do konca tekočega leta darovali za župnijo, bodo šli za pokritje stroškov te velike investicije.
Hvala tudi vsem, ki se boste čez poletje še odzvali na župnikovo prošnjo za pomoč pri raznih delovnih akcijah.

 

9. MAJ 2021

NOVOSTI GLEDE OBISKA SVETE MAŠE:
Pri bogoslužjih je po novem dovoljeno ljudsko petje. Zborovsko petje je še vedno prepovedano. Po novem je pri bogoslužju lahko navzoče večje število vernikov. Na 20m2 je lahko en posameznik/družina (prej posameznik/družina na 30m2) Pri bogoslužju v Starem trgu je lahko v cerkvi po novem 25 oseb/družin iz istega gospodinjstva, v Babnem Polju pa 8. Kljub določenim sprostitvam ni sprememb glede urnika nedeljskih svetih maš. Maše ob nedeljah ostajajo ob 7h, 8h, 9h in 10h. V Babnem Polju je maša ob sobotah ob 17.30h. Še vedno velja, da je ob nedeljah in praznikih potrebna prijava za udeležbo pri sveti maši. Prosim, da si izberete termin, se prijavite ter nato stalno hodite ob izbrani uri.

SVETE MAŠE NA PODRUŽNICAH: Zaradi trenutno veljavnih omejitvenih ukrepov še vedno ni oznanjenih maš na podružicah. »Poljske maše« oziroma »prošnje dneve«, ki bi jih obhajali pred Gospodovim vnebohodom v Viševku, Ložu in v Podcerkvi bomo obhajali v Starem trgu. Prosim, če k tem mašam na določen dan pridete le iz sosesk, oziroma okrožij, pod katere spadate.

VEROUK: s ponedeljkom, 10. 5. bomo začeli z veroukom v živo. Prvi teden pridejo vse A skupine, naslednji teden vse B skupine. Velja razdelitev, ki smo jo naredili na začetku veroučnega leta. Kateheti vam bomo pred začetkom verouka ponovno sporočili v kateri skupini je vaš otrok. Verouk bo trajal do prvega tedna v juniju. V tednu med 7. in 11. junijem bodo veroučenci pri redni uri opravili sveto spoved ter prejeli spričevala. Veroučenci 3. razreda bodo imeli verouk skupaj, saj se bomo v cerkvi pripravili na prvo sveto spoved in obhajilo.

GOSPODOV VNEBOHOD: praznik obhajamo v četrtek, 13. maja. Sveti maši v Starem trgu bosta ob 8.00 in ob 19.00h. Za obisk bogoslužja se je potrebno naročiti.

SESTANEK STARŠEV ZA VEROUČENCE 3. RAZREDA: v pripravi na prvo sveto obhajilo vabim starše na sestanek, ki bo potekal v župnijski cerkvi v Starem trg v ponedeljek, 17.5. ob 20.00. Prosim za zanesljivo udeležbo.

BINKOŠTI: na nedeljo, 23. maja obhajamo praznik prihoda Svetega Duha—Binkošti. Običajno je na ta dan glavni romarski shod na Križni Gori. Če se bodo do takrat razmere toliko izboljšale, bomo nedeljo prej (16.5.) oznanili mašo, ki bo tako kot lansko leto potekala na prostem. Trenutno to ni mogoče, saj se na prostem lahko druži le do 10 oseb.

SVETO REŠNJE TELO IN KRI: slovesni zapovedan praznik je v četrtek, 3. junija. Maši v Starem trgu bosta ob 8.00 in 19.00. V Babnem Polju bo sveta maša ob 17.30h. Za obisk bogoslužja se je potrebno naročiti.

OBISK BOLNIKOV: župnik bo v petek, 4. junija obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel Najsvetejše. Kjer zaradi bolezni ali okužbe ne morete sprejeti obiska duhovnika, sporočite v župnišče. Prav tako sporočite, če želite, da župnik vaše starejše obišče na novo.

 

11. APRIL 2021

PRIJAVA ZA OBISK SVETE MAŠE: Ob nedeljah in praznikih je obvezna prijava za udeležbo pri sveti maši! Župniku pošljite SMS, da vas uvrsti na seznam. Prijaviti se morate tudi tisti, ki ste za določen dan darovali za mašni namen. Prosim, če se v teh razmerah odločite za stalen nedeljski termin ter ob prijavi to sporočite. Tako se ne boste potrebovali prijavljati vsak teden znova. Vse sezname delam na novo, zato se morate (znova) prijaviti res vsi. Bralci beril ste k sveti maši že prijavljeni! Za navzočnost pri maši v Babnem Polju se prijavite pri ga. Magdi Mrvoš! Pri bogoslužju v Starem trgu je lahko v cerkvi 15 oseb/družin iz istega gospodinjstva, v Babnem Polju pa 5.

SV. JURIJ, DAN CELODNEVNEGA ČEŠČENJA V STAREM TRGU:
v petek, 23.4. goduje naš farni zavetnik, mogočni mučenec sveti Jurij. Pri fari bosta ta dan sveti maši ob 8.00 ter večerna ob 19.00. Za navzočnost pri mašah se morate prijaviti! Po jutranji maši bomo izpostavili Najsvetejše ter častili Gospoda tekom dneva do večerne maše. V tednu pred praznikom se boste lahko napisali na seznam (bo v cerkvi pod korom) za vašo uro dežurstva. V cerkvi lahko hkrati moli 15 posameznikov/družin. Res ste povabljeni, da si vzamete čas ter pridete moliti za osebne ter župnijske namene.

FARNEGA ŽEGNANJA v nedeljo po sv. Juriju ne bo, saj ne smemo organizirati večjega slavja. Bo pa pri obeh mašah na svetega Jurija ter na nedeljo, 25.4. ofer za potrebe župnije. V času epidemije so prihodki po pričakovanjih precej upadli. Velika zahvala vsem, ki vseeno darujte in podpirate obstoj in razvoj župnije. Naj kratko oznanim, da tudi v času epidemije potekajo številna obnovitvena dela. V kaplanijo smo namestili novi omari za prvoobhajanske, birmanske ter trikraljevske obleke. V zaključni fazi je nov dostop na kor za pevce v Starem trgu. Na Križni Gori bomo v zvonik namestili nova polkna. Na Babni Polici vaščani urejajo okolico cerkve (obnovitev temelja in kovane ograje). V letošnjem letu načrtujemo večjo investicijo v novo avtomatizirano ogrevalno napravo za župnišče, kaplanijo in cerkev. S sofinanciranjem občine pa bomo obnovili zunanjost zvonika v Kozariščah.

SVETE MAŠE NA PODRUŽNICAH: Z mesecem majem naj bi ob ponedeljkih in četrtkih začeli z mašami na podružnicah. Zaradi omejitev je to trenutno nemogoče! Če bodo razmere dopuščale, bomo začeli z mašami na podružnicah v drugi polovici maja.

VEROUK NA DALJAVO: po velikonočnih praznikih zopet začenjamo z veroukom na daljavo. Verouk poteka brez težav, saj velika večina otrok spoti pošilja domače naloge. Trenutno ni znano, kdaj bomo lahko začeli z veroukom »v živo«. Upamo, da se bo to zgodilo v začetku maja, da bomo lahko preleteli vzeto snov ter zaključili ocene.

TEDEN MOLITVE ZA NOVE DUHOVNE POKLICE poteka med 3. in 4. velikonočno nedeljo. Letošnje geslo je: »PRIPADAJ, IŠČI IN SE ODLOČI«, kar nakazuje, da se duhovni poklic rojeva o občestvu, ki mu nudi oporo in bližino. V tem tednu molimo in darujmo razne žrtve za nove duhovne poklice. Naj Gospod pokliče in navduši koga tudi iz našega občestva.

ORATORIJSKI ANIMATORJI: Poletnega oratorija ne more biti brez zagnanih in veselih animatorjev. Vse, ki bi bili letos radi animatorji (od vključno 9. razreda osnovne šole naprej) vabimo, da se do petka, 30. aprila prijavijo pri voditeljici Emi Avsec. Pokličite jo na 068 678 806! Zlasti vabljeni lanski birmanci! Prvo srečanje animatorjev bo zaradi epidemije potekalo po video konferenci v soboto, 1. maja ob 20.00. Povezavo boste dobili na mail/SMS. Vsi animatorji se morate prijaviti na novo!

SVETI JOŽEF DELAVEC: 1.5. bo maša ob 17.30 v Babnem Polju in ob 19.00 v Starem trgu. Prijave so obvezne.

OBISK BOLNIKOV: župnik bo v petek, 7.5. obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel Najsvetejše. Kjer zaradi bolezni ali drugih razlogov ne želite obiska duhovnika, sporočite v župnišče. Prav tako sporočite, če želite da vas župnik obišče na novo.

ŠMARNICE 2021: Če bodo razmere dopuščale, bomo organizirali šmarnice za otroke po vaseh (Viševek, Podgora, Nadlesk, Lož). Spremljali bomo šmarnice z naslovom: »K Mariji na izlet«, ki na otrokom primeren način odkrivajo slovenska Marijina svetišča. Pridni otroci bodo nagrajeni! Ura srečanj bo sporočena naknadno.

AKCIJA KARITAS: Slovenska Karitas povezuje starejše osebe in mlajše prostovoljce, da se pogovarjajo po telefonu in si tako krajšajo čas. Za prijavo na telefonski klepet pokličite na 069 928 187 med 9.00 in 20.00.

KLEČANJE PRI SVETI MAŠI: Na zadnji seji ŽPS-ja je prišlo do pobude, naj se vernike spodbudi k drži klečanja med spremenjenjem. Gre za trenutek, kot po hvalospevu duhovnik v moči Svetega Duha posveti kruh in vino v Jezusovo telo in kri. Za ta najsvetejši del maše, je pravilna in predpisana liturgična drža klečanje. Kot župnik priporočam klečanje, vendar samo tam, kjer je to možno. Kleči se lahko samo v klopeh s klečalniki! Kjer so stoli pa se med spremenjenjem stoji. Kdor zaradi starosti ali težav s koleni ne more klečati, naj seveda stoji. Slednje potrjuje tudi uvod v Rimski misal: »Verniki naj klečijo pri spremenjenju, razen če jih ovira tesen prostor, veliko število navzočih ali drugi pametni razlogi.« Kdaj poklekniti? Na to nas spomni ministrant, ko pri klicaju Svetega Duha kratko pozvoni. Klečanje traja do odgovora po vzkliku: »Skrivnost vere«. Bistvena pa je seveda notranja/duhovna drža počastitve Gospoda!

 

14. MAREC 2021

PRIJAVA ZA OBISK SVETE MAŠE: Ob nedeljah in praznikih je obvezna prijava za udeležbo pri sveti maši! Župniku v začetku tedna pošljite SMS, da vas uvrsti na seznam za obisk svete maše. Prijaviti se morate tudi tisti, ki ste za določen dan darovali za mašni namen. Bralci beril ste k sveti maši že prijavljeni! Za navzočnost pri maši v Babnem Polju se prijavite ga. Magdi Mrvoš!

SEJA ŽPS za župnijo Stari trg bo potekala v sredo, 17.3. ob 19.00 preko video konference. Navodila za povezavo ter dnevni red boste člani dobili preko e-pošte.

SV. JOŽEF: v petek, 19.3. je praznik Jezusovega rednika. V Starem trgu bo maša zjutraj ob 8.00 ter večerna ob 18.00. Obvezna prijava! Smo v letu svetega Jožefa, zato mu v varstvo priporočite svoje družine.

OLJČNE VEJICE: boste lahko prevzeli na tiho nedeljo, 21.3. Po vsaki nedeljski sveti maši jih bodo pred cerkvijo delili člani ŽPS. Darovi od oljk gredo za obnovo Istrskih cerkva.

16. RADIJSKI MISIJON na RA OGNJIŠČE bo potekal od 21. do 27.3. Osredje razmišljanje bo vsak dan ob 17.00.

GOSPODOVO OZNANJENJE: na Marijin praznik vabljeni k svetim mašam v Starem trgu zjutraj ob 8.00 ter zvečer ob 18.00. V Babnem polju bo maša ob 16.30. Obvezna prijava! Čestitke vsem materam ob materinskem dnevu!

CVETNA NEDELJA: blagoslov zelenja bo potekal v sklopu nedeljske svete maše. Blagoslova pred cerkvijo ne bo, saj je lahko zbranih le do 10 posameznikov/družin, kar je nemogoče nadzirati, oz. organizirati.

VELIKONOČNA SPOVED NA CVETNO NEDELJO, 28.3.: Spoved bo v Starem trgu potekala od 15.00 naprej. Na voljo bo več spovednikov: dva v cerkvi, dva k kaplaniji ter v župnišču. Za spoved se ni potrebno prijavljati. Upoštevajte vsa priporočila NIJZ-ja (razkuževanje, razdalja, maske). V času spovedovanja boste v cerkvi lahko prejeli tudi sveto obhajilo.

PREMIK URE: v noči na nedeljo, 28.3. se prestavi ura na letni čas. Večerne maše bodo po tem datumu v Starem trgu ob 19.00, v Babnem polju pa ob 17.30.

OBISK BOLNIKOV: župnik bo v ponedeljek, 29.3. obiskal bolne in ostarele ter jim za letošnje velikonočne praznike prinesel Najsvetejše. Kjer zaradi bolezni ali drugih razlogov ne želite obiska duhovnika, sporočite v župnišče. Prav tako sporočite, če želite da vas župnik obišče na novo.

VEROUK NA DALJAVO: bo potekal do velikega tedna, nato pa se bo za 14 dni prekinil zaradi velikonočnih praznikov. Družine veroučencev naj se gotovo udeležijo enega velikonočnega bogoslužja!

VELIKI TEDEN: Škofje so nam poslali navodila, kako naj letos obhajamo velikonočne praznike. Pričakovano ne bo šlo brez večjih omejitev! Od velikega četrtka do velikonočnega ponedeljka, se bo lahko vsak posameznik ali družina k sveti maši ali obredu, prijavil samo enkrat! (1x). To odločitev je bilo potrebno sprejeti, da je vsakemu župljanu/družini omogočeno vsaj enkratno doživetje velikonočne skrivnosti, trpečega, umrlega in vstalega Gospoda.

Prijavili se boste lahko za večerni obred od četrtka do sobote, k štirim svetim mašam na veliko noč ter k dvema mašama za velikonočni ponedeljek. Obredi/maše bodo potekali tudi v Babnem Polju, od četrtka do nedelje. Vsak dan boste lahko eno uro pred mašo prišli k svetemu obhajilu (brez naročanja). Mislim, da je glede na okoliščine to najbolj pravična rešitev. Prosim, da jo sprejmete z razumevanjem.

VELIKI ČETRTEK: sveto obhajilo se v Starem trgu deli ob 18.00 do 18.30. Na obred ob 19.00 se lahko prijavi 15 posameznikov/družin. Obred v Babnem Polju se začne ob 18.00, prijavi se lahko 5 posameznikov/družin.

VELIKI PETEK: velja isto, kot za četrtek.

BLAGOSLOV VELIKONOČNEGA OGNJA bo v Starem trgu na veliko soboto ob 7.00.

BLAGOSLOV VELIKONOČNIH JEDIL: V Starem trgu bo blagoslov jedil potekal v župnijski cerkvi ob osmih različnih terminih!
DOPOLDAN: 10.00, 10.30, 11.00, 11.30 k dopoldanskim terminom naj pridejo vasi: Podlož, Lož, Bloška Polica, Stari trg, Markovec, Knežja Njiva, Vrhnika in Viševek.
POPOLDAN: 14.00, 14.30, 15.00, 15.30 k popoldanskim terminom naj pridejo vasi Pudob, Iga vas, Dol. in Gor. Poljane, Babna Polica, Vrh, Podgora, Kozarišče, Šmarata, Dane, Podcerkev, Nadlesk, Klance, G. Jezero, Laze in Otok.
Blagoslov jedil v Babnem Polju bo ob 11.00 za hiše od 1-50 in 11.30 za hiše od 51 do 107!

VELIKA SOBOTA: za večerno bogoslužje velja isto, kot za veliki četrtek.

ČAKALNICA: če bo za določen obred nekaj ur pred začetkom še vedno prostor, se lahko prijavite na poseben seznam. Župnik vas bo nekaj ur pred začetkom obreda obvestil, da se bogoslužja zaradi prostih mest lahko udeležite. Tako bo pri obredih vedno polno dovoljeno število vernikov.

Župnijski cerkvi v Starem trgu in v Babnem Polju bosta v času svetega tridnevja čez dan odprti za osebno molitev! Posebej vabljeni k molitvi na veliki petek ali v soboto, v času, ko ni blagoslovov jedil.

 

14. FEBRUAR 2021

PEPELNICA:
za udeležbo pri svetih mašah na pepelnico se je potrebno prijaviti pri župniku, za Babno Poje pa pri ga. Magdi.

MAŠE OB NEDELJAH: Z nedeljo, 21.2. v Starem trgu začenjamo z obhajanjem nedeljskih maš ob štirih različnih terminih! Svete maše bodo ob 7.00, 8.00, 9.00 in 10.00. Pri maši je lahko do 15 oseb/družin iz istega gospodinjstva. K nedeljski maše vabljene zlasti vse družine. Obvezna predhodna prijava!

NEDELJSKO OBHAJILO: z nedeljo, 21.2. ukinjamo delitev svetega obhajila!

MAŠE MED TEDNOM: Za udeležbo pri sveti maši med tednom se ni potrebno več prijavljati!

V BABNEM POLJU je sveta maša ob sobotah ob 16.30. Tam je v cerkvi lahko pet (5) oseb/družin iz istega gospodinjstva. Prednost imajo tisti, ki so darovali za oznanjeni mašni namen. Za navzočnost pri sveti maši se prijavite pri ga. Magdi Mrvoš.

SVETA SPOVED: K sv. spovedi v Starem trgu lahko pridete vsak dan med tednom pred večerno mašo ter ob nedeljah med svetimi mašami. Spoved poteka v župnišču. Za sveto spoved se je potrebno vedno naročiti.

1. PETEK: v petek, 5.3. bom obiskal bolne in ostarele ter jim prenesel Najsvetejše. Kjer zaradi bolezni ali drugih razlogov ne želite obiska duhovnika, sporočite v župnišče.

AKCIJA KARITAS: kot vsako leto nas Slovenska karitas vabi k postni akciji »40 dni brez alkohola«. Mnogo družin trpi zaradi te odvisnosti. V znamenje solidarnosti ste povabljeni, da se pridružite tej akciji. S tem kepite tudi svoje zdravje, prispevate k večji varnosti na cesti ter ustvarjate pogoje za boljše in bolj iskrene odnose.

MAŠNE NAMENE sprejemam do konca junija 2021.

 

17. JANUAR 2021

MAŠE MED TEDNOM:
Za vsako udele-žbo pri sveti maši se morate predhodno prijaviti pri župniku. Najraje vidim, da mi v začetku tedna pošljete SMS na 031 771 113 z vprašanjem po prostem termi-nu. Izkušnja kaže, da je prostora dovolj za vse zainteresirane. Maša med tednom velja kot nedeljska maša, zato veroučenci po maši prejmejo tudi liturgični listek. Starši veroučencev ste res povabljeni, da tedensko ali vsaj mesečno skupaj pridete k sveti maši. V Babnem Polju je sveta maša ob sobotah ob 16.30. Tam je v cerkvi lahko pet (5) oseb/družin iz istega gospodinjstva. Prednost imajo tisti, ki so darovali za oznanjeni mašni namen.

MAŠE OB NEDELJAH: Z nedeljo, 24.1. v Starem trgu začenjamo tudi z obhajanjem nedeljskih maš. Maša bo ob 7.30 in ob 10.00. Pri maši je lahko do 15 oseb/družin iz istega gospodinjstva. Obvezno predhodno naročilo!

NEDELJSKO OBHAJILO:
Ob nedeljah se v Starem trgu med 9.00 in 9.30, za tiste, ki se maše ne boste mogli udeleži-ti, deli sveto obhajilo. Za prejem sv. ob-hajila se ni potrebno naročati. Doma se pripravite na obhajilo z molitvijo kesanja ter očenaša.

SPOVED: po naročilu ob petkih med 16.00 in 18.00. V Babnem Polju ob so-botah pred mašo.

ŽPS: V ponedeljek, 25.1. ob 19.00 bomo imeli člani ŽPS Stari trg pri Ložu sejo preko video konference. Člani boste povezavo in dnevni red dobili na elek-tronski naslov.

SVEČNICA: v torek, 2. februarja je praznik Gospodovega darovanja ali sveč-nica. Maša bo zjutraj ob 8.00 ter večerna ob 18.00. Prijavite se za udeležbo. Na-birka pri maši je za razsvetljavo. Kupili boste lahko tudi blagoslovljene sveče.

1. PETEK: v petek, 5.2. bom obiskal bolne in ostarele ter jim prenesel Naj-svetejše. Kjer zaradi bolezni ali drugih razlogov ne želite obiska duhovnika, sporočite v župnišče.

MAŠNE NAMENE sprejemam do konca maja 2021.

 

20. DECEMBER

SVETE MAŠE: za našo nadškofijo je trenutno možna maša z navzočim ljudstvom le med tednom (od ponedeljka do sobote).
V cerkvi je lahko hkrati največ 15 posameznikov ali 15 družin, saj gospodinjstvo šteje za eno enoto. K sveti maši lahko od ponedeljka, 21.12. pridejo domači iz skupnega gospodinjstva. Poleg sorodnikov za katere se daruje mašna daritev lahko k sveti maši pridete tudi drugi verniki. POZOR! Za udeležbo pri maši se morate obvezno predhodno naročiti pri župniku! Na teden lahko k sveti maši pridete samo enkrat! Tako bo pri maši lahko med tednom več različnih družin. Župnik vam bo določil kateri dan boste lahko navzoči pri sveti maši. V Babnem Polju ter na po-družnicah zaradi majhne površine cerkve do nadaljnjega ne bo svetih maš!

Za praznike (Božič, sv. Štefan, 1.1., Sv. trije Kralji) in nedelje, maša z ljudstvom ni mogoča! SVETA MAŠA IZ ŽUPNIJSKE CERKVE V STAREM TRGU BO NA BOŽIČ, 25.12. OB 9.00, Z NEPOSPREDNIM PRENOSOM PREDVAJANA NA TV ORON-u TER NA YOUTUBE KANALU ŽUPNIJE STARI TRG PRI LOŽU. Vabljeni k ogledu! Ta dan boste po predhodnem naročilu k obhajilu lahko prišli v žup. cerkev od 10.00 do 12.00!

BETLEHEMSKI LUČKO MIRU lahko do Božiča prižgete tudi v obeh župnijskih cer-kvah. Pred Božičem (med 21. in 24.12.) bosta župnijski cerkvi tekom dneva odprti za osebno molitev. POZOR! V cerkvi v Starem trgu je na enkrat lahko 15 ljudi, v Babnem Polju pa trije (3)!

Sv. Štefan: sobota, 26.12.: možnost prejema obhajila v Starem trgu med 8.00 in 9.00 ter v Babnem Polju ob 16.00.

Marija sveta Božja Mati: petek, 1.1.: možnost prejema obhajila v Starem trgu med 8.00 in 9.00 in v Polju ob 10.00h.

Sv. trije Kralji: sreda, 6.1.: možnost prejema obhajila v Babnem Polju ob 16.00 ter v Starem trgu med 16.30 in 17.30.

SPOVED in OBHAJILO za sobote in nedelje poteka kot do sedaj! K sveti spovedi ali obhajilu lahko v Starem trgu pristopite vsak petek med 16.00 in 17.30 v župnišču spodaj! Sveto obhajilo lahko v Starem trgu prejmete vsako soboto med 16.30 in 17.00 v cerkvi. Ter ob nedeljah med 7.30 in 9.30, prav tako v cerkvi. V Babnem Polju se obhajilo deli v soboto ob 15.30. K sveti spovedi lahko Babnopoljci pristopite ob sobotah od 14.30 naprej v zakristiji.

OBISK BOLNIKOV: bo izjemoma v četrtek, 7.1. Kjer zaradi bolezni ali drugih okoliščin ne morete sprejeti rednega obiska duhovnika na domu, to predhodno sporočite v župnišče.

OGLED JASLIC: Obe župnijski cerkvi bosta za ogled jaslic odprti na Božič, na Štefanovo ter v nedeljo, 27.12. od 13.00 do 18.00. Za ostale termine ogleda pokličite mežnarja Jožeta 031 732 990 ali Damjana 031 334 570. Za Babno Polje pokličite ga. Magdo 031 420 491. Otroci v jaslice položite darove, ki ste jih zbirali skozi adventni čas za akcijo »Otroci za otroke«. Velika hvala v imenu vseh revnih otrok!

TRIKRALJEVSKA AKCIJA 2021: »NAŠE VESELJE ZA SREČO DRUGIH«: Zaradi epidemije koledniki ne bodo hodili po hišah! Nalepko ter položnico za nakazilo darov misijonske akcije dobite v cerkvi. Hvala za podporo v imenu naših misijonarjev!

MAŠNE NAMENE sprejemam do konca aprila 2021.

VZDRŽEVANJE SAKRALNE DEDIŠČINE: Na Knežji Njivi smo zamenjali dotrajana vhodna glavna in zakristijska vrata. V župnijski cerkvi v Starem trgu smo na novo tapecirali vsa sedišča klopi. Hvala ekipi!

VSAK PREJEM ZAKRAMENTA LAHKO PREJMETE LE ZDRAVI VERNIKI (brez najmanjših simptomov respiratornih bolezni). ČE JE KDO OD DRUŽINSKIH ČLANOV POZITIVEN IN OSTALI NIMATE URADNO ODREJENE KARANTERE, PROSIM, DA VSEENO NE PRISTOPATE K ZAKRAMENTOM, SAJ OBSTAJA VELIKA VERJETNOST ŠIRJENJA OKUŽBE! LEPO PROSIM, DA JE VSAK ODGOVOREN DO SEBE IN DRUGIH! ZA ŽIVLJENJA GRE! Blaž, žpk

 

 

22. NOVEMBER

OBISK BOLNIKOV: Na prvi petek v decembru, 4.12. bo župnik obiskoval starejše po domovih. Kjer zaradi bolezni ali drugih okoliščin ne morete sprejeti rednega obiska duhovnika na domu to predhodno sporočite v župnišče.

SV. MIKLAVŽ v Dolino in v Polje pride na Miklavžev večer, 5.12.. Starši otrok do vključno 5. razreda OŠ prijavite svoje otroke do petka, 27.11.. Prijave z imenom, priimkom, naslovom ter letnikom rojstva otroka pošljite na e-mail: bernarda.okolis@gmail.com V povratni pošti vam bo ga. Bernarda sporočila vse potrebne informacije. Hvala občini Loška dolina in župnijski Karitas za financiranje letošnjega obdarovanja, ki bo za vse prijavljene otroke brezplačno.

BREZMADEŽNA: praznovanje Brezmadežnega spočetja Device Marije boste kot vse nedelje in praznike v »korona« omejitvah praznovali doma. Če je le mogoče si bogoslužje praznika oglejte po TV ali na spletu. V krogu družine zmolite kako daljšo molitev k Devici Mariji (rožni venec,….)

BOŽIČNA DEVETDNEVNICA: se začne v torek, 15.12. Po vsej verjetnosti jo boste obhajali zasebno v krogu družine. Na naši spletni strani vas bo za vsak dan čakalo razmišljanje ter predlog za pogovor z molitveno spodbudo.

SPOVED PRED BOŽIČEM: v nedeljo, 20. 12. bo med 14.30 in 16.30 v cerkvi (g. Sandi-Grahovo), kaplaniji (g. kaplan Janez-Cerknica) ter v župnišču (župnik Blaž) možno prejeti zakrament svete spovedi. Za prejem svete spovedi se morate obvezo predhodno naročiti pri župniku, ki vas bo uvrstil na seznam k prostemu spovedniku ob določeni uri!

PRILAGOJEN POTEK VEROUKA: kateheti staršem veroučencev pošiljamo vsak prvi in tretji ponedeljek v mesecu gradimo za »verouk na daljavo«. Odziv in delo večine otrok je zelo spodbuden! Hvala staršem za posredovanje gradiva ter spodbude. Ko veroučenec/ka naredi vse 4 kateheze, naj jih starši kot scan ali fotografijo pošljejo na e-mail kateheta. Naloge bodo služile kot del zaključne ocene.

BESEDE NEČAKA JANEZA KVATERNIKA OB SLOVESU NAŠEGA ROJAKA, DUHOVNIKA MSGR. DR. PETRA KVATERNIKA:
Letošnjega januarja je stric Peter Kvaternik obhajal 70 let življenja. Ob njegovem jubileju smo se sorodniki v velikem številu zbrali na Dobrovi, najprej pri sv. maši v župnijski cerkvi, nato še k večurnem druženju v župnijski dvorani. Vesel je bil, da smo prišli skupaj. Takrat se nismo zavedali, da je to zadnje druženje »žlahte« z njim. Presenečal me je s svojimi številnimi zamislimi, kaj bi se dalo v življenju Cerkve izboljšati: tako na ravni župnije, kot na ravni škofije. Idej mu res ni zmanjkalo. Med druge jih je več let imel možnost širiti kot voditelj nadškofijske pastoralne službe in predavatelj na Teološki fakulteti. Hkrati je vse do zadnjega kritično spremljal tudi dogajanje v naši slovenski družbi. Dal bi mu tudi oznako »garač«. Ko se je iz župnije Škofljica, kjer je zgradil skupaj z verniki novo, moderno cerkev in župnijski dom, se je zavzeto lotil nalog v raznih cerkvenih službah. Zdelo se mi je, kot da ni znal reči: Ne!, oziroma da je premalo pazil na svoje zdravje. Kljub napredujoči bolezni mi je še letos poleti razlagal, da bi rad izdal še pregled del arhitekta brata Franceta in prav tako nekakšen obširnejši povzetek svojih pastoralnih pogledov. Bil je tudi hudomušen. En primer: Ko sem ga letos obiskal v bolnišnici, je že težko govoril. Na moje vprašanje, kako mu gre, je z rahlim nasmeškom polglasno dejal: »Umrčkat' bo treba!« Je slutil, da bo njegova bolezen hitro napredovala? Morda. V zadnjih letih ni bil več predavatelj, a je vseeno imel opravka z enim izpitom; čakal ga je namreč »izpit« iz sprejemanja bolezni in svoje nemoči v njej. Potrpežljivo jo je prenašal. Ni pa si mislil, da bosta 1. in 2. val epidemije koronavirusa tako neusmiljeno butnila vanj – zaradi preventivnih ukrepov ga zadnje tedne nismo mogli obiskovati. Obiskoval in tolažil ga je edino Gospod Jezus po svetih zakramentih, On, ki ga je poklical za svojega oznanjevalca in ga bo nekoč nagradil za 46 let zveste službe.

G. Peter bo pokopan v krogu najbližjih sorodnikov v družinskem grobu v Viševku. Skupno pogrebno mašo zanj, bomo imeli po koncu epidemije.


25. OKTOBER 2020

VEROUK NA DALJAVO:
Predvidoma 2.11. ter 16.11. boste starši veroučencev po elektronski pošti prejeli navodila za izvedbo verouka doma. Otroci bodo dobili določeno delo ter nalogo. Po koncu epidemije bomo domače delo ocenili, saj velja za redno veroučno snov. Listkov za obisk nedeljske maše ne delimo, naj pa otroci vseeno v liturgičnem zvezku opravijo nedeljsko domačo nalogo.

MISIJONSKA NEDELJA 2020: Hvala za darove, ki ste jih prinesli v nedeljo k svetemu obhajilu ter tudi med tednom k župniku osebno. Župnija Stari trg je zbrala 720 EUR, župnija Babno Polje pa 100 EUR. V imenu slovenskih misijonarjev iskrena hvala.

SPOVEDOVANJE PRED VSEMI SVETIMI: v nedeljo, 25.10. bo za spoved med 14.00 in 15.00 na voljo grahovski župnik, g. Sandi Osolnik, med 15.00 in 16.00 pa cerkniški kaplan, g. Janez Žerovnik. Poslužite se tudi možnosti osebne spovedi od srede do sobote ob 17.00 v desnem stranskem vhodu župnijske cerkve v Starem trgu.

VSI SVETI, 1.11.: oznanjene svete maše bo župnik maševal zasebno, oziroma jih oddal drugim duhovnikom, ki jim primanjkuje mašnih namenov. Župnik bo grobove blagoslavljal sam! Ob 11.00 na Babnem Polju, ob 13.00 na Bloški Polici, ob 13.30 v Ložu, ob 14.00 v Viševku, ob 14.30 v Podcerkvi, ob 15.00 na Škriljah. Ob uri bo pri pokopališki cerkvi zazvonilo, da se mi boste lahko v molitvenem duhu pridružili. Škofje vas vabijo, da se zberete v krogu družine ob 18.00 ter skupaj zmolite molitve za Vaše rajne (rožni venec,….)

2.11. DAN SPOMINA VERNIH RAJNIH IN MOLITEV »OČENAŠEV«: Župnik bo maševal zasebno. Molitve rožnih vencev po Vaših namenih "OČENAŠEV" bo župnik prav tako zmolil zasebno 2.11. ob 18.00. Prosim, če se mi v duhu pridružite. Imena vaših rajnih, za katere naj bi molil, zapišite na listek in ga v dneh pred praznikom vseh svetih oddajte v pehar pred oltarjem. Listek je že na raz-polago pod korom v obeh župnijskih cerkvah.

DEKANIJSKA KONFERENCA V STAREM TRGU: odpade!

PRVI PETEK: redno obhajanje bolnikov v novembru odpade! V nujnem primeru podelitve zakramentov na domu pokličite župnika.

ZAHVALNA NEDELJA: Hvala vsem, ki pomagate kakorkoli vzdrževati naše župnijsko življenje. Naj Vas Bog v obilju blagoslovi ter navdahne za vse dobro tudi v prihodnje. Krasilke in čistilke iz Dan lepo prosim, da vseeno pridejo očistiti in razkužiti cerkev ter simbolno z različnimi pridelki pred oltarjem okrasiti prostor za zahvalno nedeljo.

ČIŠČENJE CERKVE: Oznanjene skupine za čiščenje prosim, da kljub epidemiji pridete počistiti, razkužiti (razkužilo pripravi župnik!) in samo simbolno okrasiti župnijsko cerkev.

MAŠA ZA VOJNE IN POVOJNE ŽRTVE V VIŠEVKU: g. Simon Onušič jo bo maševal zasebno.

ODPOVED: do nadaljnjega so odpovedana srečanja vseh aktivnih skupin v župniji: pevski zbori, mladinska skupina, skavti, mini-stranti, molitvene in zakonske skupine,…

NEDELJSKO DAROVANJE ZA ŽUPNIJO: Župnija živi pretežno od darov vernikov, zato lahko nedeljski dar vržete v nabiralnik ob stanskem izhodu iz cerkve (po obhajilu). Darove za župniji lahko nakažete tudi na župnijska TRR. Velika hvala za Vašo pozornost in skrb. Hvala tudi vsem, ki v tem času darujete za »biro«.

VZDRŽEVANJE SAKRALNE DEDŠČINE: Kljub epidemiji bomo nadaljevali z obnovami naših svetišč. Zaključujejo se dela v Pudobu. Če bo novembra primerno vreme, se bo prebelil zvonik ter notranjost cerkve v Podcerkvi. Tam v teh dnevih poteka tlakovanje potke med cesto in cerkvijo. Stroške potke bo v celoti krila Občina Loška dolina. Barvanje zvonika v Ložu smo prestavili na pomladni čas. Hvala vsem, ki gmotno podpirate vzdrževanje cerkva.

 

11. OKTOBER 2020

PRILAGOJEN POTEK VEROUKA: s ponedeljkom, 19.10. nastopi za veroučence od 3. do 9. razreda verouk po skupinah. Vsi razredi so že razdeljeni na 2 skupini, k verouku pa bodo otroci prišli na vsakih 14 dni po eno šolsko uro. V tednu od 19. 10. pridejo k verouku vse prve skupine, naslednji teden vse druge skupine ter tako izmenično do konca leta. Veroučenci 1. in 2. razreda imajo verouk normalo vsak teden.

MISIJONSKA NEDELJA 2020: v nedeljo, 18.10. obhajamo misijonsko nedeljo z naslovom »Tukaj sem, pošlji mene«. Nabirke pri svetih mašah bodo namenjene delu naših misijonarjev.

SPOVEDOVANJE PRED VSEMI SVETIMI: v nedeljo, 25. oktobra ob 15.30 bo v Starem trgu, na voljo za spoved ali pogovor več dekanijskih duhovnikov.

VSI SVETI: na slovesni in zapovedani praznik, 1. novembra, ki je letos na nedeljo bodo sv. maše po običajnem nedeljskem redu. Popoldne se bomo zbrali k molitvi za pokojne in k blagoslovu grobov na pokopališčih: ob 8.30h: Babno Polje (po sv. maši)
ob 14h: molitve na Bloški Polici in v Podcerkvi
ob 15h: molitve v Viševku in v Ložu pri svetem Roku
ob 16h: molitve na Škriljah
Vse molitve bodo potekale zunaj pri pokopaliških križih in ne v cerkvah!
ob 17h: molitev 3 rožnih vencev za ver-ne rajne: Pridružite se pri skupni molitvi: v farni cerkvi sv. Jurija v Starem Trgu in v cerkvi sv. Nikolaja v Babnem polju!

2.11. DAN SPOMINA VERNIH RAJNIH IN MOLITEV »OČENAŠEV«: v ponedeljek, 2. novembra, bodo maše ob 8.00 v Starem trgu, ob 16.00 v Babnem Polju ter ob 17.00 v Viševku. Ob 18.00 bomo v farni cerkvi v Starem trgu molili tri rožne vence za vaše rajne - po namenu "OČENAŠEV". Imena vaših rajnih, za katere naj bi molili, zapišite na listek in ga v dneh pred praznikom vseh svetih oddajte v pehar pred oltarjem. Listek bo v kratkem na razpolago pod korom.

POPOLNI ODPUSTEK: Cerkev naklanja v prvih osmih dneh novembra popolni odpustek za vsak obisk pokopališča in molitev za rajne. Prav tako ga je mogoče prejeti v vseh cerkvah 1. in 2. novembra ter na prejšnjo ali na naslednjo nedeljo, če smo bili pri sv. spovedi in obhajilu, izpovedali vero ter molili po namenu sv. očeta (npr. očenaš).

DEKANIJSKA KONFERENCA V STAREM TRGU: lepo povabljeni, da se v sredo, 4. novembra v molitvi in pri sveti maši pridružite dekanijskim duhovnikom. Ob 9.00 se bo v cerkvi v Starem trgu molil rožni venec, ob 9.30 pa bo sledila sveta maša.

PRVI PETEK: na prvi petek v mesecu novembru, 6. novembra bom obiskal bolne in ostarele in jim prinesel Najsvetejše na dom.

ZAHVALNA NEDELJA: v nedeljo, 8. novembra, bomo obhajali zahvalno nedeljo, ko se bomo Bogu Stvarniku zahvalili za vse prejete dobrote v našem življenju. Bogu hvala tudi za mnoge dobre ljudi, ki storite veliko dobrega za obe župnijski občestvi.

MAŠA ZA VOJNE IN POVOJNE ŽRTVE V VIŠEVKU: v Viševku bo v nedeljo, 8. nov., ob 14.00 sv. maša za vse žrtve vojnega in povojnega nasilja. Somaševanje bo vodil g. dr. Simon Onušič.

ZAČASNA ODPOVED: zaradi negotovih razmer odpovedujemo srečanja vseh aktivnih skupin v župniji: pevski zbori, mladinska skupina, skavti, ministranti,...

 

13. SEPTEMBER 2020

POROKA: v soboto, 19. septembra se bosta v Pudobu poročila Urša, roj. ŠEPEC iz Podloža in Marko KORDIŠ iz Pudoba. Nov zakonski par priporočamo v molitev.

ŽEGNANJE na DOLENJIH POLJANAH: po godu svoje zavetnice, Žalostne Matere Božje, bo soseska obhajala žegnanjsko mašo v soboto, 19. septembra ob 17.30h. Vabljeni.

STIČNA 2020 bo zaradi epidemije potekala po dekanijah. Začetek bo v soboto, 19.9. ob 15.00 v mladinskem centru v Cerknici. Festival se bo zaključil s koncertom, ki se bo začel ob 20.00. Mladi se (danes, 13.9.!) prijavite na sticna.net ter svojo udeležbo v Cerknici, čimprej sporočite še Emi Avsec (068-678-806)!

ŽEGNANJE na KRIŽNI GORI: v nedeljo, 20. septembra ob 10.00 bo po prazniku Povišanja svetega križa, žegnanjska maša na Križni Gori. Istočasno bo maša tudi v Starem trgu!

PRVO SVETO OBHAJILO: Otroci imajo prvo sveto spoved v ponedeljek, 21. 9. ob 13.00, vaje za slovesnost pa v petek, 25.9. ob 13.00. V sprevodu bodo šli samo ministranti in prvoobhajanci, ki se oblečejo v kaplaniji od 9.30 naprej. Starši poskrbite, da prvoobhajanci pred slovesnostjo ne bodo šli v cerkev!

MINISTRANTSKE VAJE: bodo v soboto, 19. in 26. septembra ob 9.00 v Starem trgu.

SPREMEMBA URE: v četrtek, 1. oktobra, bomo začeli z zimskim urnikom večernih maš. V Starem trgu bodo maše ob 18.00, v Babnem Polju pa ob 16.30.

MESEC ROŽNEGA VENCA: vsak dan bomo pol ure pred sveto mašo (ob 17.30!) molili rožni venec. Zaradi varnosti ga boste letos molili samo starejši. Pri vhodu v cerkev bo seznam, na katerega se boste napisali (vsak dan drugi). Tisti, ki bo molil naprej, bo zmolil celoten rožni venec. S tem bo manj dotikanja mikrofona in hoje po cerkvi.

S srečanji mladinske skupine bomo začeli teden kasneje, kot je bilo sprva oznanjeno. Začenjamo torej v petek, 2.10. ob 19.00 v župnišču, PRIDI!

PRVI PETEK: na prvi petek v me-secu, 3. oktobra, bom obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel Najsvetejše na dom.

VINCENCIJEVI KOLEDARJI: v obeh župnijskih cerkvah lahko pod korom prevzamete dobrodelne koledarje. Priporočen dar je 10 EUR. Lahko ga oddate v nabiralnik za verski tisk ali pa dar nakažete preko priložene položnice, ki je oproščena provizije. Velika hvala v imenu Vincencijeve zveze dobrote.

VZDRŽEVANJE SAKRALNE DEDIŠČINE: še pred zimo bi radi zaključili z deli na cerkvi v Pudobu. Zaradi odkritja freske in potrebnih raziskav, so se dela zavlekla za vsaj mesec dni. V Podcerkvi bomo prebelili in na novo osvetlili zvonik. Občina tam končuje z obnovo pokopališkega zidu. V Ložu pri Roku se bo prebarvala streha zvonika. Na Knežji Njivi pa se bodo zamenjala dotrajana glavna in zakristijska vrata. Hvala vsem vaščanom, ki darujete za vzdrževanje svojih podružničnih cerkva. Za sofinanciranje večjih projektov in lepo sodelovanje se zahvaljujem občini Loška dolina.

&am

Župnijski urad

Župnijski urad Stari trg pri Ložu

Pot na Ulako 5

1386 Stari trg pri Ložu


URADNE URE:

VSAKO SREDO, PETEK

IN SOBOTO ZVEČER 

PO SVETI MAŠI

TER OB TORKIH ZJUTRAJ

MED 8.30 IN 9.00.

 

Telefonske številke:

031 771 113 - župnik Blaž Dobravec

01 705 89 60 - ŽUPNIJSKI URAD

041 315 788 - duh. pom. Anton Marklej

e-mail: blaz.dobravec@gmail.com

01/232 04 49 - bolniška župnija LJ
Spletna stran je najbolje vidna z novejšimi brskalniki, ki jih lahko brezplačno dobite na spletnih straneh: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome.
Arhiv