ARHIV NOVIC

Zgodba nekega časa - o opicah

Bilo je nekoč, ko je nekje v neko vas prišel neznanec. Vedel je, da tam živi na tisoče opic. Vaščanom je ponudil 10 dolarjev za vsako opico, ki jo bodo zanj ulovili. Ljudje so z navdušenjem sprejeli ponudbo in se nemudoma odpravili na lov.

Neznani mož je od njih odkupil na stotine opic, ki so jih ti uplenili, in ko se je število opic zmanjšalo, so jih pač prenehali loviti. Mož je zato dvignil svojo cena na 20 dolarjev za vsako opico. Vaščani so se brez oklevanja ponovno podali na lov. Število opic je še bolj upadlo in ljudje so se spet vrnili h kmetovanju kot nekoč. Mož je zato ponudbo povečal na 25 dolarjev in sčasoma je opic ostalo tako malo, da je bilo skoraj nemogoče najti še kakšno.



Mož je potem objavil novo ponudbo. Za vsako opico je vaščanom ponudil 50 dolarjev. Hkrati je moral zaradi posla odpotovati in za odkup opic je pooblastil svojega pomočnika. Ker šefa ni bilo, je pomočnik vaščanom dal ponudbo: "Poglejte vse te opice v kletkah, ki jih je zbral moj šef. Prodam vam jih za 35 dolarjev in ko se šef vrne, mu jih prodajte za 50 dolarjev za vsako". Vaščani so se takoj organizirali, zbrali so vse svoje prihranke in po ceni 35 dolarjev odkupili vse opice.

Nikoli več niso videli ne moža, ne njegovega pomočnika - ostalo je le vse polno opic…