ARHIV NOVIC

Sv. Cecilija - zavetnica cerkvene glasbe

Sredi oktobra sta z delom pri MePZ Sveti Jurij zaključila pevovodkinja Klavdija Okoliš ter organist Andrej Okoliš. Hvaležni smo jima za nekajletno služenje v naši župniji. Po tem slovesu, bi se zelo lahko zgodilo, da bi naši pevci ostali brez vodenja in organista. Po Božji previdnosti in dobroti sta se izpraznjeni voditeljski mesti hitro zapolnili.

Mesto organistke je prevzela Klara Mlakar iz Viševka, ki se že nekaj časa privaja na igranje orgel. Večkrat je že igrala pri mašah in pri devetdnevnicah, sedaj pa bo tudi »uradno« naša glavna organistka.

Mesto pevovodkinje je prevzela naša nova župljanka Karmen Švigelj (na fotografiji), ki se bo predstavila kar sama: »Prihajam iz Logatca, od letos pa z možem živiva v Gorenjem Jezeru. Kot pevka že od otroških let sodelujem v različnih šolskih in župnijskih zborih, v domači župniji sem pred leti tudi vodila otroški pevski zbor. Največ zborovskih izkušenj sem pridobila v zborih: Ženski pevski zbor kulturnega društva Tabor Logatec, MePZ Surrexit in komorni zbor Ave. V zadnjem času sem večkrat priložnostno vodila različne pevske skupine za poroke ter razna bogoslužja, izobražujem se tudi na področju vokalne tehnike in liturgične glasbe. Poleg petja sem se učila tudi igranja kitare, danes pa je to tudi moje delo, saj sem zaposlena na glasbeni šoli Rakovnik, kjer poučujem kitaro in vodim ljubiteljski program.«

V župniji deluje tudi mladinski zbor Lux beata, ki ga vodita Karin Lekan in Ema Avsec.

22. novembra goduje sveta Cecilija, ki je zavetnica cerkvene glasbe. Priporočimo ji naše pevce, naj jim pri Bogu izprosi, da bi predano in veselo prepevali pri bogoslužjih ter ob drugih priložnostih. Ob tem velja tako starejšim, kot mlajšim povabilo, da se obema zboroma pridružite!

ADVENTNI ČAS: s prvo adventno nedeljo, 27.11. že začenjamo z duhovno pripravo na Božične praznike. Adventni venec naj bo v tem času središče naših domov. S svojo simboliko nas venec vabi k veselemu molitvenemu pričakovanju Kralja, ki prihaja! Advent je tudi čas dobrih del. Otroci bodo v tem času zbirali darove za lačne otroke, ostali pa bodimo pozorni in dejavni do pomoči potrebnih. Dobrota dela iz nas boljše kristjane in ljudi!

 

(foto: pixabay.com)