Aktualna obvestila

APRIL 2023


Župnik bo starejše obiskal v torek, 4. aprila!

Velikonočno čiščenje cerkve in okolice v Starem trgu bo v sredo, 5. 4., ob 16.00 uri. Na vrsti so vaščani Vrhnike, vendar se lahko pridruži kdor ima čas, saj je potrebno pomesti zvonik in urediti okolico. V Babnem Polju se cerkev in okolica čistita v ponedeljek, 3. 4., ob 16.00.

VEROUČENCI imajo do nedelje, 16. 4. veroučne počitnice. Obvezno pridejo k obredom svetega tridnevja in seveda k nedeljskim mašam.

V četrtek, 13. 4., bo naša župnija sprejela in kratko gostila križ Svetovnega dneva mladih. Ob 18.00 bomo z mladimi oblikovali molitveno uro. Križ bo v cerkvi do petka, 14. 4., popoldan. V času gostovanja milostnega križa, bo cerkev odprta za molitev. Vabljeni!

V ponedeljek, 17. 4., bo ob 19.30 v veroučni učilnici v kaplaniji sestanek staršev letošnjih prvoobhajancev.

OBVEZNE MINISTRANTSKE VAJE bodo vsak dan pred obredi velikega tedna ter v petek, 21. 4. ob 18.00 v Starem trgu.

V soboto pred sv. Jurijem, 22. 4., bomo v Starem trgu obhajali DAN CELODNEVNEGA ČEŠČENJA SVETEGA REŠNJEGA TELESA. Ob 9.00 bomo izpostavili Najsvetejše. Celodnevno češčenje svetega Rešnjega telesa je milosten trenutek za vsakega izmed nas, za našo župnijo in naš kraj. Povabljeni k molitvi po vaseh. Da bi bila udeležba čim večja, smo na zadnji seji ŽPS vasem priključili še skupine, ki delujejo v okviru župnije. Vsak lahko seveda pride večkrat.

-ob 9h: Podgora, Vrh, Babna Polica in člani Župnijske Karitas
-ob 10h: Dane, Klance, G. Jezero, Laze, Otok in skavti
-ob 11h: Nadlesk, Podcerkev in člani Schonstattske duhovne družine
-ob 12h: dekanijski duhovniki
-ob 13h: Markovec, Knežja Njiva, Vrhnika in člani molitvenega občestva Prenove v Duhu
-ob 14h: Iga vas, Viševek in člani zakonskih skupin
-ob 15h: Šmarata, Kozarišče in oratorijski animatorji ter mladina
-ob 16h: Bloška Polica, Lož, Podlož, Sv. Ana in jasličarji
-ob 17h: Stari trg, Pudob, G. in D. Poljane in člani MePZ Sveti Jurij
-ob 18h: SLOVESNI ZAKLJUČEK: Zmolili bomo litanije Srca Jezusovega, zapeli zahvalno pesem ter prejeli blagoslov z Najsvetejšim. Takoj zatem bo sveto mašo vodil g. Matej GNIDOVEC, kaplan v Šentjerneju.

V nedeljo, 23. 4., ob 10.00 obhajamo v Starem trgu FARNO ŽEGNANJE. Žegnanjsko sveto mašo bo vodil naš bivši kaplan, g. Aleš TOMAŠEVIĆ, župnik v Sostrem pri Ljubljani. Po maši bo sledilo skromno skupno kosilo. (golaž, »kaura« in pecivo)

Gospodinje lepo prosimo, da kaj sladkega prinesejo v soboto, 22. 4., med 14.00 in 17.00 v kaplanijo na spodnji vhod. Že vnaprej velika hvala vsem sodelujočim pri pogostitvi! Ta dan res nimate razloga, da bi hiteli domov. Pogostitev s pecivom in kavo bo tudi po jutranji sveti maši.

Med 23. in 30. 4., poteka teden molitve za nove duhovne poklice. Pri tedenskih svetih mašah bomo razmišljali ob pripravljenem gradivu z naslovom: »Poklicani, da bi živeli!« V ta namen stalno molimo in prosimo, saj je: »žetev velika, delavcev pa malo«.


MAREC 2023


V petek, 10. 3., bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel Najsvetejše. Kjer želite obisk duhovnika na domu, sporočite v župnišče. Pred Veliko nočjo bo župnik starejše obiskal še v torek, 4. aprila dopoldan!

MINISTRANTSKE VAJE za osnovnošolce bodo v soboto, 11. 3. ob 9.00 v Starem trgu.

SV. JOŽEF sobota, 18.3.: praznična sv. maša bo v Starem trgu ob 17.00. ČESTITKE VSEM MOŽEM IN OČETOM!

10. LETNO SREČANJE ČASTILCEV MARIJE ROMARICE, (organizira Slovenska Schoenstattska družina) bo potekalo v soboto, 18. marca, v župnijski cerkvi v Starem trgu. Srečanje se bo začelo ob 10.00 in bo trajalo do 13.00 ure. Ob 12.00 bo sveta maša, ki jo bo daroval naš pomožni škof, msgr. dr. Franc Šuštar.
Lepo povabljeni vsi župljani!

ŽEGNANJE V NADLESKU na čast sv. Jedrt, bo v soboto, 18. 3., ob 18.00. Lepo vabljeni!

SEJI ŽPS: Seja za župnijo Stari trg bo v ponedeljek, 20. 3., ob 19.00 v župnišču. Srečanje članov ŽPS za župnijo Babno Polje bo v sredo, 22. 3., ob 19.00 pri Grabnarjevih.

Od 20. do 25. 3., skavti na spodnjem parkirišču pri skednju zbirajo star papir.

MARIJINO OZNANJENJE v soboto 25. 3.: sveti maši bosta ob 18.00 v Starem trgu ter ob 16.30 v Babnem Polju. ČESTITKE VSEM MATERAM! Po večerni maši v Starem trgu in v Babnem Polju bo tudi krajši program ob materinskem dnevu, ki ga pripravljajo veroučenci in Lux beata.

SPREMEMBA URE VEČERNE MAŠE: od ponedeljka, 27. 3., naprej bodo večerne svete maše v Starem trgu ob 19.00, v Babnem Polju pa ob 17.30.

OLJČNE VEJICE bodo na voljo na tiho nedeljo, 26. 3., v Starem trgu (skedenj) in v Babnem Polju pred cerkvijo. Darovi od vejic gredo za vzdrževanje istrskih cerkva.

VEROUČENCI bodo velikonočno sveto spoved opravili pri verouku v tednu med 27. in 30. marcem.

V soboto, 1. 4., med 9.00 in 12.00 skavti za vse OŠ otroke organizirajo izdelovanje butaric v kaplaniji in v skednju.

CVETNA NEDELJA 2. 4.: pred svetimi mašami bo zunaj pred cerkvijo blagoslov zelenja. Popoldan vabljeni na velikonočno spoved. Od 15.30 do 17.00 bo v Starem trgu na voljo več dekanijskih duhovnikov. V Babnem Polju bo ta dan za spoved v zakristiji na voljo g. Markelj od 7.30 naprej. Dobro se pripravite, saj boste le tako v svojih srcih doživeli zmago, veselje in mir Vstalega Gospoda!

V petek, 31. 3., ob 20.00 vabljeni na nočni križev pot mladih na Križno goro (pridružite se lahko tudi starejši). Ob 19.45 se zberemo pri župnišču. Bodite primerno opremljeni ter imejte svetilko.

Hvala Tatjani Strle, Mileni Čuk in Damjanu Forjaniču za postno instalacijo pred oltarjem.

 

FEBRUAR 2023

V času zimskih počitnic ni verouka ter dopoldanskih uradnih ur (od 6. do 11. 2.).

SESTANEK STARŠEV VEROUČENCEV bo v četrtek, 16. 2., bo 18.45 (po večerni maši) v župnijski cerkvi. Namen sestanka je spodbuditi starše ali skrbnike k zanimanju za versko vzgojo otrok ter informiranje o poteku priprav za provoobhajance in birmance. Po srečanju bo možen pogovor z župnikom in katehistinjami. Prosimo za zanesljivo udeležbo vsaj enega od staršev/skrbnikov, sicer pa je sre-čanje odprto za vse, ki vas zanima verska vzgoja osnovnošolskih otrok.

Srečanje vseh KLJUČARJEV za župnijo Stari trg bo v ponedeljek, 20. 2., ob 19.00 v kaplaniji. (vhod zadaj) Vsak ključar bo na-prošen, da predstavi aktualno stanje svoje podružne cerkve.

MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 18. 2. in 4. 3., ob 9.00 v Starem trgu.

V noči iz torka, 21. 2., na pepelnično sredo, 22. 2., bomo imeli v župnijski cerkvi v Starem trgu 24-urno češčenje Najsvetejšega. Sveto Rešnje Telo bomo izpostavili v torek po sveti maši ob 18.00 (ta dan ne bo jutranje maše!) in imeli češčenje do večerne maše na pepelnico. V nedeljo, 19. 2., se boste pri svetih mašah lahko napisali na list za dežurstvo, ki bo pod korom. VABLJENI, da si tekom dneva ali noči za Gospoda vzamete vsaj eno uro časa. Seveda lahko pridete tudi večkrat. Na vsako polno uro bo najprej pol ure skupne molitve iz pripravljenih knjižic ali molitev rožnega venca (organizirate se spontano), zatem pa se predlaga še pol ure tišine za osebno molitev. Že vnaprej hvala vsem častilcem, saj lahko s skupno molitvijo izprosimo veliko milosti za vaše osebne in skupne (župnijske) namene! V času čaščenja na pepelnico, bo v Starem trgu med 8.00 in 9.00 dopoldan možnost svete spovedi.

PEPELNICA: sv. maši bosta ob 18.00 v Starem trgu ter ob 16.30 v Babnem Polju. Pred mašo bo možnost spovedi v obeh župnijah, v Starem trgu tudi med večerno mašo.

KRIŽEV POT bomo molili vsak postni pet-ek pol ure pred sveto mašo (ob 17.30) v Starem trgu, ki ga bodo vodili birmanci.

Pobožnost križevega pota bo od 1. do 5. postne nedelje potekala tudi na Križni gori. Molitev se začne ob 14.00 pri I. kapelici pri Sv. Ani. Istočasno, ob 14.00 se bo križev pot molil tudi v obeh župnijskih cerkvah v Starem trgu in v Babnem Polju. Lepo vabljeni k premišljevanju Gospodovega trpljenja.

PRVI PETEK: v petek, 3. 3., bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel zakramente.

Lepa hvala članom ŽPS ter ostalim, ki boste pomagali voditi postno pobožnost na Križno goro ter v obeh župnijskih cerkvah. Hvala vsem, ki ste pospravili jaslice in okrasitev pred cerkvijo v Starem trgu in Babnem Polju.

Za + Marijo Kočevar iz Babnega Polja so bile naročene in oddane gregorijanske maše.

 

 

JANUAR 2023

 

Mašne namene v času uradnih ur sprejemam do vključno konca maja 2023.

Seja ŽPS za župnijo Stari trg bo v ponedeljek, 16. 1. ob 19.00 v župnišču.

Seja ŽPS za župnijo Babno Polje bo v ponedeljek, 23. 1. pri Grabnarjevih.

MINISTRANTSKE VAJE bodo v soboto, 21. 1. in 4. 2. ob 9.00 v Starem trgu.

SREČANJE BRALCEV BOŽJE BESEDE za obe župniji bo v soboto, 21. 1. po večerni maši v Starem trgu. Na srečanju nas bo nagovoril, spodbudil ter kratko podučil dramski igralec, dramatik in reži-ser, g. Gregor ČUŠIN. Vabljeni tudi novi bralci/ke!

USTANOVITVENO SREČANJE ZAKONSKIH SKUPIN: Vse pare, ki ste bili do sedaj povezani v različne zakonske skupine v naši župniji in vse pare, ki bi se želeli vključiti v (že obstoječo ali novo) zakonsko skupino vabimo na uvodno srečanje. Srečanje bo v dvorani kaplanije v četrtek, 26. 1. ob 19.00. Predstavljen bo namen zakonski skupin, prisluhnili boste kratkemu pričevanju ter se razdelili v nove/stare skupine. Vse skupine naj bi vsaj letos delovale po programu Družine in življenje (DiŽ). Uvodno srečanje se bo že štelo za redno srečanje, tako da bi z mesecem februarjem nadaljevali s srečanji po skupinah. Vse podrobnosti se boste dogovorili na srečanju. Vabljeni tudi zakonci iz sosednjih župnij!

SVEČNICA: v četrtek, 2. februarja je praznik Gospodovega darovanja ali svečnica. Sveti maši v Starem trgu bosta ob 8.00 in 18.00 ter v Babnem Polju bo 16.30. Nabirka pri maši je za razsvetljavo. Kupili boste lahko tudi blagoslovljene sveče.

PRVI PETEK: v petek, 3. 2., bo župnik obiskal bolne in ostarele ter jim prinesel zakramente.

OBISK STARJŠIH PO DOMOVIH ZA OSTARELE: svojce, sorodnike ali skrbnike, ki imate svoje drage v domovih za ostarele v Loškem Potoku ali v Cerknici, lahko naročite za obisk duhovnika. Župnik gre z veseljem pred Božičem, Veliko nočjo ali po potrebi podeliti zakramente v omenjena domova, kjer je nastanjenih največ naših faranov.

NAPOVED DEKANIJSKEGA MISIJONA 2023: dekanijski duhovniki smo se na zadnji konferenci dogovorili, da bi po več letih imeli skupen misijon. Skupno bo geslo, simbol-logotip, pesem, molitev pred in v času misijona, plakati, radio in TV reklame, ipd. Skupna bo tudi ena ali več redovnih skupnosti, ki bodo v času misijona »naši« misijonarji. Vsaka župnija bo sama organizirala posamezna srečanja ter dogodke za vse starostne skupine (otroci, veroučenci, mladi in študentje, zakonci in družine, starejši,...) ter po posameznih področjih (bogoslužje, dobrodelnost—karitas ter oznanjevanje). Misijon bo potekal v začetku adventa v obeh župnijah. Člani ŽPS-jev ter voditelji skupin bomo v postu oblikovali poseben odbor za organizacijo misijona.

TEDEN MOLITVE ZA EDINOST KRISTJANOV: od 18. do 25. 1. bomo pri mašah molili in premišljevali za ta namen. Vabljeni!