ARHIV NOVIC

Priprava na adventni čas

Na prvo decembrsko nedeljo začenjamo adventni čas ter novo cerkveno leto. Cerkev nas v pripravi na Božiče praznike vabi, da se na praznovanje pripravimo predvsem z molitvijo in dobrimi deli. Adventni venec postavite na vidno mesto, da vas bo vabil k pripravi na Gospodovo rojstvo. Povabljeni ste, da se po družinah ob večerih zberete ob adventnem venčku, preberete zgodbo iz adventnega koledarja ter kaj zmolite. (Adventni koledar z zgodbo bodo otroci prejeli pri verouku, na voljo pa bo tudi v cerkvi). Letos nam zgodba predstavi življenje misijonarja, salezijanskega duhovnika, Ernesta Saksida, ki je dolga leta deloval v Braziliji. Otroci si bodo lahko izdelali nabiralnike, v katerih bodo zbirali denar za lačne otroke. Nabiralnike bodo položili na sveti večer ali na Božič v župnijske jaslice. V obeh župnijskih cerkvah bo od prve adventne nedelje naprej, postavljena smrekica, ki nas bo vabila k dobrodelnosti. Otroci naj za vsakih pet storjenih dobrih del sami ali s pomočjo staršev izdelajo okrasek in ga v času maš prinesejo ter obesijo na smrekico. Naj se drevo čimprej in čimbolj napolni in okrasi.

IZDELAVA VENČKA
Adventni venec ni le okras stanovanja, ampak želi biti središče, okrog katerega se spletajo molitve vseh družinskih članov v pričakovanju Božičnega praznika. Sestavljajo ga v krog povezano zelenje. Krog predstavlja Boga. Zelenje je znamenje življenja, katerega rojstvo pričakujemo. Vijolične sveče predstavljajo resnost ter tudi spokornost molitvene priprave na rojstvo Boga v mojem srcu. Tretja svečka je lahko rožnate barve, saj predstavlja nedeljo veselja. Veselimo se ker je več kot polovica adventa že za nami, Božič z devetdnevnico že skoraj trka na vrata. Ponekod na 1. sv. večer na sredino venca postavijo veliko belo svečo, ki predstavlja novorojenega, Luč, ki je iz nebes prišla med nas. Na zelenje damo lahko tudi nekaj primerne dekoracije (nikakor preveč!).

BLAGOSLOV ADVENTNEGA VENCA
Gospod naš Bog, slavimo te zaradi tvojega Sina Jezusa Kristusa. On je Emanuel, upanje vseh ljudstev; on je Modrost, ki nas uči in vodi; on je Odrešenik slehernega naroda. Gospod Bog, naj pride na nas tvoj blagoslov, ko bomo prižgali svečke na tem vencu. Naj bo ta venec in njegova luč znamenje Kristusove obljube, da nam bo prinesel odrešenje. Naj pride kmalu in ne odlaša. To prosimo po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

(foto: pixabay.com)